Cóc de pastanaga (los caramelets de davall terra)

Oco que són dolces, les pastanagues bones! I dolces com són, és curiós que l’ús majoritari que en fem a la nostra terra és per a plats salats: en amanit, en guisats, bollida amb pataques i bajoques… I és que, segons tinc entès, el cultiu de la pastanaga per terres fatarelludes és relativament recent. Sembla ser que aquí, fa temps, les arrels d’este estil que més es cultivaven eren la safranòria morada, la xorovia (xirivia en fatarellut) i la remolatxa gorrinenca o farratgera. Esta última, com el seu nom indica, es donava als animals, i la xorovia servia per fer més bo el caldo i poca cosa més. Però la safranòria és un altre tema, que només pel color morat que té ja venen ganes de menjar-se-la. De fa un temps cap aquí que pràcticament s’havia perdut, però sembla que enguany som bastants els que n’hem tornat a sembrar, i la veritat és que me n’alegro molt. La manera més normal de s-la és tallada a rodanxes i amanida amb sal, oli i vinagre, i molts recordem com pintava la llengua i les dents quan la menjàvem a mossos per berenar.

I és que davall terra hi ha moltes que són bones!!! I no parlo ni de petrolis, ni de metalls preciosos ni de merdes d’este estil, parlo de les virgueries que són les verdures més senzilles i alhora gustosíssimes que massa vegades han hagut de ser la base de la subsistència de molta gent. Per a ells potser no ho eren tant, de dolces…

Esta recepta és un “que sí que no” basat en moltes que n’he vist per estos internets, però es basa en un cóc típic anglès que normalment es menja amb una glasa de crema de formatge i, de vegades, gelat de vainilla. A mi em sembla massa bo sol com per ficar-li més amaniments.

Au, amaniu les aïnes!!!

Per a fer el cóc de pastanaga, haureu de menester:

– 350 grams de pastanagues netes i pelades.

– 260 grams de farina blanca de blat (però hi podeu afegir una mica integral).

– quatre ous.

– 100 grams de fruita seca (jo hi he posat avellanes i ametlles, que és el que tenia, la recepta original és amb anous).

– 250 grams de sucre.

– 240 mil·lilitres d’oli del bo.

– una culleradeta de cafè de bicarbonat.

– una culleradeta i mitja de cafè de llevat de pastisser (Royal, vamos).

– una culleradeta i mitja de cafè de canyella mòlta (o menys si no us agrada molt).

22.01

Anem per feina. Començarem ficant la fruita seca ja pelada a la picadora i molent-la fins que quedi ben fina. Si voleu deixar-la més grossa perquè es noti més, cap problema.

22.0222.03

Despús de la fruita seca, s’han de picar les pastanagues. Pel que fa al fines que han de quedar, us dic el mateix que amb la fruita seca. És molt important que les pastanagues siguin el millor possibles i que siguin molt i molt noves, que si no perden gust. Per la mateixa raó s’han de picar just en fer el cóc i no abans.

22.0422.05

En una aïna es posen el sucre i els ous i es bat tot ben batut fins que quasi dobli el volum. Quan penseu que ja està, esteu-hi un parell de minuts més.

22.0622.07

Sense deixar de batre, s’hi afegeix l’oli poc a poc (jo vaig haver de deixar de batre per fer la foto, que només tinc dues mans…).

22.08

A part, es barreja la farina amb el bicarbonat, la llevadura i la canyella, i si voleu, una espessigadeta de sal. S’incorpora a la mescla dels ous i se segueix batent per integrar-ho tot.

22.0922.10

Quan estigui ben lligat s’hi adjunta la fruita seca.

22.1122.12

I, per últim, la pastanaga.

22.1322.14

S’agafa un motlle rodó d’estos que es poden desmuntar i se suca bé amb mantega per despús cobrir-lo de farina. Despús s’ha d’espolsar bé per fer-li caure tot l’excedent.

22.15

S’hi tira la pasta dins i es posa a coure al forn ja preescalfat a 180º durant mitja horeta o tres quarts, fins que el punxeu amb un ganivet i la fulla surti neta.

22.1622.17

Ara ve allò tan difícil de deixar-lo reposar, i creieu-me si us dic que d’un dia per l’altre encara és més bo, però també us diré que naltres mai hem pogut esperar tant…

22.18

I si trobeu que les pastanagues no són prou dolces per fer-ne un cóc, només us diré que hi ha gent que en fa confitura… I jo no penso tardar a provar de fer-ne…

Ja us ho contaré! Au, manets i manetes, a xalar!!!

Aquesta entrada s'ha publicat en cócs, Verdura i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

13 respostes a Cóc de pastanaga (los caramelets de davall terra)

  1. Hans ha dit:

    Que buena pinta tiene ese queque como le dicen en Chile. Lástima no vernos este finde. Hasta muy pronto espero!

  2. I think that is one of the most vital information for me. And i
    am happy reading your article. However want to statement on some common issues, The web site style is wonderful, the articles is actually nice : D.

    Just right job, cheers

  3. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d most certainly
    donate to this outstanding blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account.

    I look forward to brand new updates and will share this blog with my Facebook
    group. Talk soon!

  4. www.edojo.net ha dit:

    Just want to say your article is as astounding. The clarity for
    your put up is simply nice and i can think you
    are an expert on this subject. Well along with your permission allow
    me to grab your feed to keep up to date with coming near near post.
    Thank you 1,000,000 and please carry on the rewarding work.

  5. Oh my goodness! Incredible article dude! Thanks, However I am going through troubles with your RSS.
    I don’t understand why I am unable to subscribe to it.

    Is there anybody getting the same RSS problems? Anyone that
    knows the answer can you kindly respond? Thanx!!

  6. Hmm is anyone else experiencing problems with the images on this blog loading?
    I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the blog.
    Any suggestions would be greatly appreciated.

  7. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for?
    you make blogging look easy. The overall look
    of your website is excellent, let alone the content!

  8. find houses ha dit:

    great put up, very informative. I wonder why the other experts of this sector don’t realize this.
    You must continue your writing. I am sure, you have a huge readers’ base already!

  9. Hi, for all time i used to check blog posts here
    in the early hours in the morning, for the reason that i enjoy to find
    out more and more.

  10. call real ha dit:

    whoah this blog is fantastic i really like studying your posts.

    Keep up the great work! You know, many persons are searching around for this information, you can help them greatly.

  11. Leonora ha dit:

    I like looking through an article that will make people think.
    Also, thanks for allowing for me to comment!

  12. Retroenllaç: Cóc de pastanaga (los caramelets de davall terra) | Celler-Adocse

Deixa un comentari