Mireu que en tenim, d’alemanys, per n’estes terres nostres! Jo no sé què deu ser però n’estem plenets, des de les corrues que se’n veu per la costa a l’estiu fins a les colònies de Mallorca o del pantà de Riba-roja. Tot de gent alta, rossa i de pell extremadament roja que, excepte honoroses excepcions, es dediquen a beure, menjar, estirar-se al sol com fardatxos (llangardaixos en fatarellut), i a escampar olor de crema solar a vint metres a la redona d’on estan.
Però no penseu que estic en contra dels amics alemanys! Ni molt menys! Tenen coses magnífiques! La tecnologia, la rigorositat, la polka, la Merkel… Bé , la Merkel no, d’esta me reservo la opinió que en tinc (però ja us dic que hi ha moltes paraules que no agradarien als moralistes). I també tenen joies a nivell gastronòmic que a mi, personalment, m’encanten: uns pans deliciosos, les cerveses ben fetes, les salsitxes, la sauerkraut (xucrut), i la kartoffelsalat o amanida de pataques.
I jo, pobret de mi, m’atreveixo a intentar fer-la. No sé si als amics alemanys els agradaria massa, però nosaltres ens la mengem “com uns pepes”.
Si en voleu fer, haureu de menester:
– Mitja dotzena de pataques de les bones i, si pot ser, del país.
– Una ceba tendra.
– Julivert o, si us agrada, porradell.
– Maionesa (millor si és feta de casa, com sempre).
– Set o vuit cogombrets en vinagre (en este cas no serveixen els “pepenillos” agredolços).
– Una bona cullerada de mostassa a l’antiga (també millor si l’heu feta vosaltres).
– Dues o tres salsitxes de Frànkfurt o bé salsitxes fumades (a la foto les que hem fumat nosaltres).
– Un bon tall de magre dolç (pernil dolç en fatarellut) fumat (a la foto també el nostre).
Avant!
Es pelen les pataques, es tallen a trossos de la mida d’un mos i es posen a coure.
Mentre es couen s’han de tallar les altres coses a trossets. Primer les salsitxes i el magre dolç a trossos petits.
Els cogombrets ben picats.
La ceba tendra (o no tendra però que no sigui molt forta) també.
I al final el julivert.
Ara toca barrejar amb la maionesa amb els cogombrets, la ceba, el julivert i la mostassa.
Quan les pataques siguin cuites s’escórren, es posen en un ribell i es barregen amb les salsitxes i el magre dolç.
S’hi tira l’amaniment per damunt i es barreja ben barrejat.
Es posa en una plàtera i, si es vol, es deixa reposar una mica o es guarda a la nevera.
I ja està!
Este plat es pot menjar tant fred com calent, i si els materials són bons us quedarà acollonant i perfecte tant per a menjar a casa com per a emportar “pels puestos”.
Ale, xiquets i xiquetes, Auf Wiedersehen i a xalar!!!
A mi m’agrada. A la maionesa hi poso iogurt i així es rebaixen moltes calories. Ara fa molt anys que no en faig!
A mi m’agrada. A la maionesa hi poso iogurt i així es rebaixen moltes calories. Ara fa molt anys que no en faig!
Loreto
A nosaltres també ens encanta aquesta ensalada. Bona proposta!
Un consell d’una alemana força fatarelluda: nosaltres bullim les pataques amb la pell i la deixem refredar del tot (si pot ser la nit abans, molt millor). Aixi la textura es mes bona per fer un auténtic Kartoffelsalat. Apart d’aixó: gut gemacht, fast so wie mein Kartoffelsalat (ara buscat’ la vida… ;-))
Alemanya fatarelluda!!! Moltes gràcies pel consell i la teua aportació!!! Per cert, que este bloc està obert a artistes convidats, i si t’hi vols apuntar amb alguna recepta de la teua terra no fatarelluda, estarem encantats de publicar-la.
Salut!!!
Retroenllaç: Kartoffelsalat (amanida alemanya de pataques) | Celler-Adocse