Coques de mantega i fruits secs

Esta recepta està basada en una d’un llibre (que a mi em sembla molt monya però és molt bo) que es diu Con las manos en la masa… 100 galletas, de Linda Doeser (ed. Parragon).

Estes coques no són les clàssiques de la meua terra ni molt menys. Bé, potser es podrien considerar clàssiques ja que s’assemblen molt a aquelles daneses que ens regalaven les iaies i que anaven dins de les llaunes aquelles rodones de color blau. Però estes són més bones perquè porten fruits secs!

Li dic coques perquè em dona la gana i perquè la paraula galetes no es gasta per aquí. Li podria dir pastes, però vés a saber per què, sempre identifico les coques amb les fetes a casa o al forn i les pastes amb les de compra de botiga. Si de petit m’oferien coques ja sabia que serien casolanes, del Pa de Dalt o del Pa de Baix, normalment de les clàssiques del poble, i si eren pastes eren de les comprades al sendicat, a ca Matarrals, a ca la Nuri, a cal Botiguer o a ca Sisqueta i anaven dins d’una capsa de cartó de color roig. No ho sé, algun dia que tingui el cap clar ja escriuré sobre estes paraules tan xules i que de vegades causen equívoc, a veure si en traiem l’entrellat.

Va, a per les coques de mantega i fruits secs! Fa falta:

– 110 grams de mantega casolana o de compra de la bona.

– 70 grams de sucre mòlt.

– 140 grams de farina.

– 70 grams de fruita seca mòlta o a trossos (aquí ametlla trencada i coco ratllat).

– 1 rovell d’ou.

– una mica de canyella mòlta.

– una mica de sal.

Anem per feina. Agafem la mantega estovada durant una bona estona i el sucre, els posem en una aïna i els barregem ben barrejats amb una cullera o amb una llengua de goma.

S’hi afegeix el rovell d’ou i es mescla tot.

Es fiquen a la barreja la canyella, la sal i la farina cernuda. Se segueix amalgamant.

Ara s’hi afegeixen els fruits secs i també s’homogeneïtza la mescla.

Quan tot està ben barrejat es posa sobre la taula un paper film i a sobre s’hi posa la pasta feta com si fos una botifarra, s’embolica amb el paper film i s’enrotllen les puntes per fer, literalment, una salsitxa de pasta de coques. I es fica a la nevera durant una horeta més o menys.

Passat este temps la salsitxa estarà dura i es podrà tallar a rodanxes (caralls, si esta frase es trau de context…), que tindran aproximadament un centímetre de gruix i que posarem en una llauna de forn damunt d’un paper d’estos que van tan bé i que són especials per a això. Les coques han d’estar una mica separades que si no, en coure-les, s’enganxaran.

El forn el tindrem pre-escalfat entre 180 i 190 graus i hi courem les coques més o menys un quart d’hora, fins que estiguin rosses.

Quan es treguin del forn s’han de deixar sense tocar-les durant deu minutets, que si no es trencarien, i llavors es posen a refredar damunt d’una reixeta, va bé la del forn. I espereu que es refredin per a menjar-les, ja sé que és difícil però s’ha de fer…

Jo, de moment, no he trobat ningú a qui no li hagin agradat, i la gràcia és que es poden fer amb la fruita seca que vulgueu: avellanes, ametlles, cacaus, anacards, anous… fins i tot crec que es podrien fer amb panses i figues seques, però encara no ho he provat. Quan ho faci ja us avisaré.

Salut i a xalar!

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Coques, Llepolies i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a Coques de mantega i fruits secs

  1. Anònim ha dit:

    viste pero no comiste

  2. Gerard ha dit:

    Sempre porten fruits secs?? No ho sabia… Són imprescindibles? o són un complement? Abans que s’acabi la setmana en faig una fornada!

  3. Retroenllaç: Coques de mantega i fruits secs | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s