Crema de bolets

Sembla que esta temporada s’estan trobant bastants bolets i que els aiguats de les últimes setmanes han reviscolat la terra. La veritat és que, tot i que no és cap virgueria, hem trobat alguna cosa i fa goig veure la terra com agraeix l’aigua. La collita de la vinya va ser fluixeta (però amb bastant grau), l’avellana i l’ametlla tampoc va ser cap gran cosa, però enguany tindrem una bona collita d’olives i uns olis que pinten molt bé.

Tornant als bolets, sempre m’ha semblat molt curiós que hi hagi terres com la nostra que hi fa momos i d’altres que més aviat hi tenen angúnia. De la mateixa manera, hi ha llocs on tradicionalment amb prou feines s’arrepleguen una o dues classes de bolet i d’altres que tenen un repertori de noms de bolets que faria posar els pèls del clatell de punta al mateix mossèn Alcover. Pegalosa, fredolic, rojeta, capellanet, marucla, pebràs, llémena… tots tenen una musicalitat que no trobo en altres aliments.

A mi sempre m’ha agradat molt anar al bolet, sense moure’ns gaire del terme del poble i plegant quan ja n’hi hagi prou per un parell o tres de menjades. Total, que no trobo solta a allò de dir: “n’hem trobat deu cistells plens!” o “hem anat a Soria i hem portat quaranta quilos de rovelló!”. Massa lluny i massa rovelló. Deu ser que sóc una mica curtet…

Bé, la manera de cuinar els bolets que us proposo se’n va una mica de les tradicionals d’aquí, que no es mou gaire de guisats, truites i rostits a les brases. És una crema de bolets que tant pot servir de plat com d’acompanyament.

I què s’ha de menester?

– Caldo, si és fet de casa millor.

– Bolets.

– Una patata.

– Una mica de porro.

– Un parell de dents d’all.

– Una punteta de romer.

– Una punteta de timó.

En una olla ficarem una mica de bon oli d’oliva i hi sofregirem els alls tallats no massa petits i el porro a rodanxes.

Quan estigui tot amorosit s’hi han de ficar els bolets tallats a trossets amb una espessigadeta de sal. Per a fer esta recepta val qualsevol tipus de bolet, avui n’hi hem posat alguns dels últims que hem trobat: xampinyó (robiols), capellanets (cama de perdiu), bolets grocs tendrets (mataparents grocs) i uns shii-takes dels que cultivem al celler. Sempre la faig amb el que tenim, fins i tot amb xampinyons de compra queda bo, però els bolets amb els que queda millor, almenys per mi, són els fredolics.

Es couen els bolets fins que treguin l’aigua i se la tornin a embeure. Quan estiguin fets s’hi tirarà la patata tallada a trossos petits, el romer i el timó. Tot ben remenat i sofregidet i estarà a punt per a rebre el caldo.

Es deixa bullir a foc fluix i tapat fins que la patata estigui cuita.

Amb tot fet es rectificarà de sal i pebre, es triturarà ben finet ben finet fins que quedi una crema, i es tornarà a ficar al foc si es vol una textura més espessa o se li afegirà caldo si es vol més líquid.

Al plat queda molt bo amb alguns bolets saltejats i un raig d’oli del bo. Entre els bolets i les herbes és com agafar l’olor de la garriga en este temps i ficar-la dins d’un plat.

Res, aviam si us agrada esta manera d’aprofitar els bolets. I si n’aneu a buscar no em sigueu cabrits i respecteu la garriga, i si un bolet no el coneixeu no l’agafeu, que no val la pena arrasar amb tot el que es troba tant si és bo com si és dolent (tot i que ja sé que tots som igual d’apanyadets i no fem maleses ;D).

Salut i a xalar!!!

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Sopes i cremes i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a Crema de bolets

  1. Cotó de Sucre ha dit:

    Hola Joan, sóc la Mercè de Cotó de sucre (la meva àvia era de ca Topes).
    Aquesta crema és sensacional. A casa, la pegalosa ens agrada molt tant de gust com el nom!

    • joanpellisa ha dit:

      Hola Mercè, m’alegro de situra-te una mica més. Gràcies per lo de la crema, la veritat és que surt molt bona. I les pegaloses… SÓN LO MILLOR BOLET DEL MÓN!!!
      Salut i hasta alego!

  2. Gerard ha dit:

    Déu n’hi dó quin ritme de publicacions…! N’aniré prenent nota!

  3. Retroenllaç: Crema de bolets | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s